Achtergrondmuziek voor nog meer bedrijven onbetaalbaar

Actueel |
13 december 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Wordt het straks stil in horecazaken? – Foto iStock

‘Sena draait rechten-inclusieve muziek de nek om’

De aankondiging van Sena om per 1 januari 2024 bij ondernemers in de horeca de rekening in te dienen voor het gebruik van rechten-inclusieve muziek, hangt nog steeds in de lucht. Hessel van Oorschot van Tribe of Noise deed tijdens een reportage van de NOS een oproep aan politiek Den Haag om in te grijpen.

Wordt het straks stil in horecazaken? Die vraag wordt hardop uitgesproken in de items op tv, de radio en online van de NOS. De nieuwszender besteedde daarin eerder deze week aandacht aan het conflict over de muziekrechten dat zich al een aantal jaren voortsleept.

De actuele aanleiding voor het item op de nationale nieuwszender is de aankondiging van Sena dat ze per 1 januari 2024 daadwerkelijk over gaat tot het innen van geld bij ondernemers die in hun zaak rechten-inclusieve muziek laten horen.

Bizar

In de uitzending laat Pim Bijleveld van pannenkoekrestaurant De Pimpernel in Berlicum weten dat hij straks 2000 euro per jaar aan Sena moet betalen in plaats van 200 euro nu aan Tribe of Noise voor rechten-inclusieve muziek.

Klap in het gezicht

Ook Hessel van Oorschot van Tribe of Noise komt aan het woord. Hij levert al ruim tien jaar lang rechten-inclusieve muziek aan veel Nederlandse cafetaria’s, restaurants en winkels. Bij de NOS deed hij een oproep aan politiek Den Haag om in te grijpen. “Het is een klap in ons gezicht. Sena gaat geld ophalen bij mkb-ondernemers die onze muziek spelen en waarvan Sena op voorhand weet dat het niet uitbetaald kan worden aan onze muzikanten. Je vraagt je af wie hier beter van wordt?”

Gedoogbeleid stopt

De directeur van Sena laat in de reportage weten dat zijn organisatie de maatregel gaat uitvoeren en beroept zich daarbij op een besluit van een rechter uit 2020. “Het gedoogbeleid wordt gestopt. Vanaf 1 januari gaan we gebruikers vragen om te betalen voor de muziek van aanbieders van rechtenvrije muziekdiensten”.

Hoop op terugdraaien

“We hopen dat deze media-aandacht helpt en dat het besluit op een of andere manier nog kan worden teruggedraaid. Eventueel door ingrijpen van de CvTA, de toezichthouder”, laat een woordvoerder van ProFri weten. Er zijn al een aantal frituurzaken die geen muziek in de zaak meer hebben omdat Sena sinds 2021 een toeslag van 26,6% is gaan berekenen voor Amerikaanse muziek. “Deze groep zonder muziek wordt nu groter nu door Sena de rechten-inclusieve muziek de nek wordt omgedraaid.”

Keuzemogelijkheid

Samen met KHN en als lid van de Horeca Alliantie vindt ProFri het belangrijk dat voor ondernemers de keuzemogelijkheid blijft bestaan. “Het is niet goed als ondernemers dadelijk alleen nog maar de keuze hebben tussen wel of geen muziek. Tot nu toe konden ze kiezen uit bekende muziek met licenties, minder dure onbekende muziek zonder licenties of geen muziek.”

Vanaf 1 januari is voor alle horecabedrijven de muziek even duur. Dit is volgens ProFri niet terecht. “De toegevoegde waarde van muziek voor een café is totaal anders dan voor een frituurzaak.”