Coronaschuld: Belastingdienst draait de duimschroeven aan

Actueel |
23 okt 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Belastingdienst gaat bij 27.000 bedrijven de achterstallige coronaschulden in één keer opeisen. Het gaat om bedrijven, waaronder een onbekend aantal horecazaken, die sinds 1 oktober vorig jaar geen achterstallige belasting terugbetalen.

Foto: Shutterstock

De bestaande betalingsregeling van 60 maandelijkse termijnen, kwam voor deze bedrijven per september 2023 te vervallen. Het gaat om bedrijven die bovendien geen andere regeling met de Belastingdienst hebben getroffen. In sommige gevallen hebben ze volgens staatssecretaris Marnix van Rij zelfs helemaal niets van zich laten horen.

“Schuld van 5.000 tot 20.000 euro”

Volgens de staatssecretaris gaat het vooral om kleinere bedrijven. Hun belastingschuld uit de coronatijd varieert doorgaans van 5.000 tot 20.000 euro. 59 procent van de bedrijven moet nog minder dan 10.000 euro achterstallige belasting voldoen.

Het betekent ook dat de Belastingdienst bij de 27.000 bedrijven beslag kan laten leggen als zij hun verplichtingen niet nakomen of niet alsnog een regeling treffen. De staatssecretaris van financiën wijst er echter op dat er daarnaast ook nog bedrijven zijn die nieuwe belastingschulden opbouwen.

Het gaat om ongeveer 26.000 bedrijven die wel hun coronatermijnen afbetalen. Voor hen lijkt deze aflossing echter zo zwaar dat er nieuwe belastingschulden ontstaan.

“70 procent betaalt gewoon”

Binnen de sectoren bouw en vervoer zijn de meeste betalingsachterstanden. Over de horeca zegt Van Rij: “De detailhandel en de horeca kennen in absolute zin meer faillissementen dan gemiddeld. Traditioneel hebben de ondernemingen in deze branches een relatief kortere levensduur. Maar van de ondernemers in de betalingsregeling blijven ondernemingen in deze branches niet achter op de andere sectoren. 70 procent van de ondernemers in deze sectoren voldoet aan de betalingstermijnen.”

Al vele miljarden voldaan

Tijdens de coronacrisis stelden totaal 400.000 bedrijven hun belastingbetalingen uit. Het gaat om een bedrag van totaal 47,7 miljard euro. Onder de aanvragers van uitstel waren veel horecabedrijven. Sinds 1 oktober 2022 moeten de achterstallige belastingen in 60 maandelijkse termijnen worden voldaan.

Bij de start van de regeling moest nog 19,6 miljard euro worden voldaan. Dit bedrag was op 25 september jongstleden door aflossingen het afgelopen jaar geslonken naar 13,2 miljard.

Meer over