Vakvereniging ProFri blijft via koepelorganisatie Ondernemend Nederland (ONL) druk uitoefenen op politiek Den Haag om te komen tot aanpassing van de SUP-regeling, de heffing die sinds 1 juli geldt voor eenmalige plastic verpakkingen.
De ondernemerskoepel werkt aan een zogenaamd position paper. Daarin wordt samengevat wat er allemaal over het onderwerp leeft bij de ondernemers en consumenten in de betrokken branches.
Ook vakvereniging ProFri levert bijdragen aan dit stuk voor de kamerfracties in Den Haag. Leden van de kamercommissie Circulaire Economie krijgen het stuk opgestuurd als input voor hun komende vergadering op 4 oktober aanstaande.
Eerder zijn door ProFri en andere brancheorganisaties reeds alarmerende brieven over de kwestie gestuurd naar staatssecretaris Vivianne Heijnen, onder meer over het volstrekt ontbreken van overleg voordat tot invoering van de SUP-regeling is overgegaan.
“Wel aan bel blijven trekken”
ProFri-voorman Frans van Rooij maakt zich geen illusies. “De staatssecretaris heeft reeds aangegeven dat ze nu niets wil veranderen aan de regeling. Maar we moeten wel aan de bel blijven trekken, want helemaal niets laten horen is geen optie. Dat geldt ook voor inspraak op Europees niveau.”
Van Rooij ergert zich aan lichtzinnige pleidooien voor herbruikbare verpakkingen. “Er wordt vergeten dat er duizend en één verschillende verpakkingen zijn. Het invoeren van een herbruikbaar systeem is mede daarom voor veel typen afhaalbedrijven en bezorgbedrijven helemaal niet haalbaar. En wat moet de gemakconsument dan die onderweg is of over straat loopt, moet die met die verpakkingen blijven rondlopen? Bovendien moet verpakking voldoen aan allerlei eisen voor bezorging en hygiëne.”
“Deelsystemen voor de bühne”
GroenLinks verwees onlangs tijdens een vragenuur naar een vermeend succesvol project met herbruikbare ‘deelverpakkingen’ in Wageningen, Haarlem en Leiden, verpakkingen die niet gebonden zijn aan één bedrijf of ondernemer.
“Zulke gedeelde systemen zijn voor de bühne,” zegt Van Rooij. “Enkele ondernemers in deze drie steden bieden het wel projectmatig aan omdat het hen nu nog niks kost, maar er is geen klant die dit ook écht wil. Ook resultaten in Duitsland laten zien dat dit niet de oplossing gaat worden, hooguit voor een beperkt aantal nichemarkten.”
“Europa wil af van álle eenmalige verpakkingen”
Op Europees niveau wordt gewerkt aan een mogelijk algeheel verbod van alle eenmalige voedselverpakkingen over enkele jaren, plastic of niet. “Waarom zouden we helemaal af moeten van eenmalige verpakkingen, terwijl de mogelijkheden voor hoogwaardige recycling binnen handbereik zijn?” vraagt Van Rooij zich retorisch af. ‘Brussel’ heeft binnenkort de eerste consultaties over de beleidsvoornemens. Ook hier zal ProFri zijn zienswijze geven.