Grossier Hagu failliet, zwaar weer in de horeca

Actueel |
17 augustus 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto van Hagu Horeca Groothandel

De rechtbank in Den Bosch heeft Hagu Horeca Groothandel in Best failliet verklaard. Veel cafetariaondernemers moesten naarstig op zoek naar nieuwe leveranciers om leveringen voor deze week nog geregeld te krijgen.

door Ubel Zuiderveld

Hagu kon zijn betalingen bij leveranciers niet langer voldoen. In hoeverre er nog zicht is op een doorstart van de horecagroothandel, is onbekend. Ongetwijfeld zal een curator deze mogelijkheid bekijken.

Hagu, lid van inkooporganisatie Horesca Nederland, is al lang een bekende naam in de Brabantse horeca. Het bedrijf werd gestart in 1979, inmiddels stond de tweede generatie van het familiebedrijf aan het roer.

Faillissementen in de horeca

Hoewel faillissementen van horecagrossiers een zeldzaamheid zijn, gaat de branche als geheel door een zwaardere periode. Naast inflatie en personeelstekorten, spelen openstaande schulden uit de coronatijd een rol. Veel ondernemers stoppen in verband hiermee zelf met hun bedrijf.

Daarnaast stijgt het aantal faillissementen. “Relatief gezien werden er in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca,” schreef statistiekbureau CBS nog onlangs. In juni gingen 27 horecabedrijven failliet, in juli 28. Overigens zijn dit geen aantallen die ongewoon zijn. In een normaal jaar gaan gemiddeld ongeveer 270 horecabedrijven failliet. Bovendien kwamen er de afgelopen jaren vele duizenden horecabedrijven bij, terwijl het aantal faillissementen niet evenredig meegroeide.

Dalende winstcijfers

Er is momenteel bovendien sprake van een inhaalslag van “uitgestelde faillissementen”. In de coronajaren kende de branche namelijk met 111 en 134 (2021 en 2022) uitermate lage faillissementscijfers. Dat nu twee kwartalen op rij in ons land sprake is van lichte economische krimp, lijkt voor de horeca echter geen bemoedigend nieuws. In tijden van laagconjunctuur bezuinigen consumenten als eerste op hun horecabestedingen. Zo gingen het laatste jaar van de kredietcrisis 436 horecabedrijven failliet.

In zijn algemeenheid staan de marges in de horeca sterk onder druk. Bijna de helft van de horeca kampte vorig jaar volgens accountantsclub SRA met dalende winstcijfers. Een groot deel daarvan zag het rendement zelfs afkalven met de helft of meer. De SRA checkte 260 jaarrekeningen in de horeca: volgens de accountants wankelt één op de vijf horecabedrijven.

Ondernemersvertrouwen

Het vertrouwen van de horeca zelf daalde ook de afgelopen maanden. Het is al enige tijd negatief. Het ondernemersvertrouwen in de CBS-index stond voor de horeca in april op min-7,7 maar daalde de vorige maand naar min-10,8. De index komt tot stand op basis van vragen over de economie en de eigen financiële situatie. Het vertrouwen belandt onder de nullijn als horecaondernemers meer negatieve dan positieve antwoorden geven.