Uit welk jaar komt dit zakje van Luycks? Het plastic sachet voor fritessaus is gevonden op het Nederlandse Noordzeestrand door vrijwilligers van de Boskalis Beach Clean-Up Tour.
De afgelopen twee weken ruimden duizenden vrijwilligers in dertig etappes de hele Noordzeekust op. Dat doen ze vanaf 2013 jaarlijks en sinds die tijd werd meer dan 103.000 kilo afval van de stranden gehaald.
Dit jaar zijn onder meer 15.000 sigarettenpeuken opgeruimd. Gemiddeld treffen de vrijwilligers 282 stuks afval aan op honderd meter strand.
Luycks-sachet in de media
Het plastic saussachet van Luycks kwam aan bod tijdens een radio-interview bij Omroep Max afgelopen zaterdag. Wytske Postma, directeur van de Beach Clean-Up, noemde het als voorbeeld van de lange afbraaktijd van plastic afval. Omdat het merk Luycks al lang niet meer bestaat, moet het zakje al tientallen jaren op het strand hebben gelegen.
Luycks werd al eind negentiende eeuw opgericht. Het bedrijf maakte in 1905 voor het eerst zelf mosterd: naast tafelzuur en piccalilly wordt het merk hiermee dan ook vooral geassocieerd. Luycks maakte op een goed moment zelfs meer dan driekwart van alle mosterd in ons land.
Hoe oud is het zakje nou?
Aan het einde van de vijftiger jaren ging Luycks ook fritessaus verkopen. Nadat het bedrijf in onderdelen werd verkocht aan Remia, Kühne en een conservenfabriek, verdween het merk in 1985 van de markt. Je mag dus aannemen dat het zakje dat op het Noordzeestrand werd gevonden minimaal 38 jaar oud is.
Overigens gebruiken de vrijwilligers bij het oprapen van het strandafval bijzondere emmers. Het kleinafval wordt namelijk verzameld in tientallen lege 10-liter emmers waarin frituuroliën en/of snacksauzen hebben gezeten.