Na 78 jaar als familiebedrijf, gaat de bekende Groningse cafetaria Koning over in andere handen. Dineke Koning, haar man Auke en zoon Stefan, de vierde generatie, hebben de beroemde eierbalsnackbar verkocht aan derden.
Het Dagblad van het Noorden omschrijft Koning “als misschien wel de meest authentieke snackbar van Groningen”.
Per 1 augustus gaan de nieuwe eigenaars, ondernemers met Chinese wortels, er aan de slag. Het is hun streven om zoveel mogelijk bij het oude te laten. Ook de eierbalrecepten gaan mee over naar de nieuwe uitbaters.
Café-cafetaria
Hoewel cafetaria Koning verhuisde en oorspronkelijk een café annex snackbar was, zat het bedrijf liefst 78 jaar in de familie. Oorspronkelijk was het als café-cafetaria gevestigd in een heel ander deel van de stad, waar het bedrijf kort na de Tweede Wereldoorlog werd geopend. Na de verhuizing in 1962 namen de ouders van Dineke Koning het bedrijf acht jaar later over. Voor de derde generatie, bijgestaan door een zoon, was personeelsgebrek één van de redenen om de cafetaria vorig jaar in de verkoop te doen.
Eierballentest
Naast eierballen werden ook onder meer satékroketten gemaakt in eigen keuken. Dochter Dineke kreeg van haar vader Henk de recepten overgeleverd, terwijl moeder Dina tot op hoge leeftijd meewerkte. De afgelopen maanden was cafetaria Koning nog volop in het nieuws. Eerst als winnaar van de Grote Groninger Eierballentest, vervolgens door een bezoek van de Amerikaanse ambassadeur in ons land.
Hoewel de eierballen op het menu blijven staan bij Koning na de overname, is het vertrek van de familie Koning wel een nieuwe klap voor de Groningse eierbalcultuur, die is erkend als immaterieel erfgoed. Begin dit jaar sloot cafetaria De Paardeschuur haar deuren, een frituurzaak die een grote variatie aan eierballen maakte. De twee cafetaria’s waren decennialang hooguit 500 meter van elkaar gevestigd in de Indische Buurt van Groningen.