Nee, oude kranten zijn geen alternatief meer voor disposables die plastic bevatten. Dat frituurgerechten in krantenpapier werden verpakt, is net zoiets als het vullen van lege pannetjes tijdens de spits. Nostalgie.
In Engeland is veel langer friet in krantenpapier geserveerd dan bij ons. Er zijn zelfs oudere Britten die terugverlangen naar fish & chips ‘uit de krant’.
Voedselveiligheid
Ja, het gebeurde ooit in Nederland ook. Friet verpakken in kranten. Maar toen, na de friet- en snackzakjes, bakjes van kunststof hun intrede deden, was dit snel gedaan. Bovendien werden ongeveer een halve eeuw geleden al de eerste maatregelen afgekondigd om foodverpakkingen voedselveiliger te maken. Krantenpapier ging in de ban.
Hoewel het nog lang voorkwam in het Verenigd Koninkrijk, is fish & chips verpakken in oude kranten sinds de invoering van de zogenaamde Food Act in 1990 om gezondheidsredenen helemaal niet meer toegestaan. Het gebruik om dikke friet met gebakken witvis in krantenpapier te verpakken bestond er al lang, maar nam een vlucht na de Tweede Wereldoorlog, toen veel materiaal schaars was.
Brussel kritisch
Al eerder werd vanuit Brussel kritisch gekeken naar krantenpapier als voedselverpakking. Binnen de Europese Gemeenschap mocht het eind jaren ’70 al niet meer. Immers, eventuele ziektekiemen kunnen op deze wijze worden overgedragen. Bovendien is loodhoudende drukinkt op vis of friet ook niet aan te bevelen.
Engeland werd in 1973 lid van de Europese Gemeenschap en wende geleidelijk aan de Brusselse regels. Vanaf het einde van de jaren ’80 zat er eerst in Engeland standaard een velletje vetafstotend papier bovenop de kranten. Nu al heel wat jaren worden oude kranten eigenlijk niet meer gebruikt als frietverpakking. Wel ontwikkelden producenten en grossiers vetwerend papier met krantenprints erop, zodat de nostalgie van vroeger tijden toch nog geborgd is.
Melancholie na Brexit
Google je wat rond over dit onderwerp, dan blijkt in Engeland nog menigeen met enige melancholie terug te verlangen naar fish & chips uit oude kranten. Er zijn zelfs Engelsen die vinden dat de smaak vroeger beter was. Zo schrijft een oudere Engelsman op een platform: “Toen het nog uit de krant kwam, vermengd met heet frituurvet en moutazijn, gaf deze mix van kankerverwekkende stoffen en vuil de Great British Chip zijn unieke smaak…”
Misschien, zo suggereert iemand, kan deze fijne Britse traditie terugkeren nu Brussel niet meer meekijkt sinds de Brexit een feit is…