Tijdens het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Groningen is vorige week aan 2500 wethouders, burgemeesters en raadsleden een nieuwe bitterbal geserveerd. Het gaat om een zogenaamde Grunneger Eiwitbal ofwel de eiwitterbal, een plantaardige bitterbal.
Hoewel er al sinds jaar en dag plantaardige bitterballen zijn, is deze Groningse borrelsnack met veel grote woorden geïntroduceerd. Hij is ontstaan uit zogenaamde ‘innovatietafels’ op de Campus Groningen, een samenwerkingsverband van de Rijksuniversiteit Groningen met Groningse bedrijven en instanties.
Streekproduct
In de bitterbal zijn veel streekproducten verwerkt, zoals aardappelen, granen en veldbonen uit de provincie. In de korst zijn pompoenpitten verwerkt. Aan de ontwikkeling van de Grunneger Eiwitbal is bijgedragen door een breed collectief waaronder Fascinating, aardappelmeelbedrijf Royal Avebe, groothandel Bidfood, Hanzehogeschool Groningen en de gemeenten Groningen en Oldambt. Ook Patrick Beijk van horecaformule Mr. Mofongo en Wad’n Keuken droegen hun steentje bij.
“Belangrijk voor de wereld”
In het Dagblad van het Noorden zegt de wethouder eiwittransitie van de gemeente Groningen zelf over de zoveelste plantaardige bitterbal: “Dit is belangrijk voor de hele wereld. We moeten met zijn allen toe naar een gezondere en duurzamere manier van het telen van voedsel.”
Overigens is de bitterbal van de Campus Groningen nog niet helemaal uitontwikkeld. De landelijke, en eventueel ‘wereldwijde’ introductie zal dus nog even op zich laten wachten.