Vanaf komende zaterdag: klant moet betalen voor plastic wegwerpbakjes

Actueel, Achtergrond |
28 juni 2023 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Collage door Frituurwereld.

Komende zaterdag is het 1 juli en dus is het zover…. Afhaal- en bezorgklanten moet je laten betalen voor wegwerpverpakkingen die ook maar het geringste spoortje plastic bevatten. Het is eigenlijk hetzelfde beleid dat sinds enkele jaren geldt voor plastic tasjes.

De verplichting geldt alleen voor zogenaamde vormvaste disposables met/van kunststof, zoals de bekende A-bakjes. Papieren gezinszakken voor friet vallen dus niet onder de maatregel, ook al bevatten ze niet zelden een plastic coating. Een voorgevouwen kartonnen friet is weer wèl vormvast. Bevat die dus bijvoorbeeld een coating met kunststof, dan valt hij wèl onder de betaalverplichting als het gaat om afhalen of bezorging.

In 2024 nóg strengere SUP-regels

SUP is de afkorting van single use plastics ofwel plastic(houdende) verpakkingen voor eenmalig gebruik, zoals de bekende A-snackbakjes van polystyreen en plastic bekers voor sauzen en dranken. Vanaf zaterdag mag je ze dus niet meer gratis meegeven. Maar per 1 januari 2024 worden de regels nog wat strenger. Dan mag je gasten die ter plekke consumeren in jouw zaak helemaal géén wegwerpbekers en wegwerpbakjes die plastic bevatten meer voorzetten.

Overigens hebben de nieuwe regels betrekking op alle plastic-houdende to go en ready to eat verpakkingen. Ze gelden dus niet alleen voor de totale horeca/foodservice, maar ook voor andere verkopers van afhaal-consumpties, tot supermarkten en gemakswinkels toe. Onderaan dit bericht kun je zien wat Frituurwereld eerder schreef over de SUP-regelgeving per 1 juli aanstaande.

Papieren puntzak of bijdrage op de bon?

Sommigen, zoals De Buren in Ten Boer, zijn er al helemaal klaar voor. De vestiging van Restaria in het Groningse dorp stapte twee jaar geleden al helemaal over op bakjes van karton en suikerriet. Overigens is het met karton dus niet zelden uitkijken geblazen: er kan een plastic coating gebruikt zijn.

Anderen overwegen om op de bon bij elke bestelling een klein percentage, bijvoorbeeld circa 2 procent, als verpakkingsbijdrage op te nemen. Iedereen moet het op zijn eigen manier doen: wel belangrijk is natuurlijk dat je bij een eventuele controle goed kunt aantonen dat je de vormvaste plastic verpakkingen apart in rekening brengt.

“70% is voor verbannen wegwerpplastic”

“Ruim 70 procent van de Nederlanders is voor het verbannen van wegwerpplastic, 11 procent is tegen. Als het gaat om betalen voor wegwerpplastic, is 62 procent voor,” zegt Linda Nijenhuis in het Algemeen Dagblad. Zij is expert duurzaam consumeren bij Milieu Centraal. In 2016 werd de gratis verstrekking van plastic tasjes verboden. Nijenhuis wijst erop dat er sindsdien 70 procent minder plastic tasjes belanden bij het zwerfafval. “Mensen zijn sneller geneigd een eigen tas mee te nemen,” zegt ze.

“58% wil niet betalen”

De 62 procent die hierboven wordt genoemd, pakte bij een poll van dagblad De Stentor heel anders uit. De stelling van de krant was: “Liever extra betalen voor wegwerpverpakking dan met eigen bakjes en bekers eten en drinken afhalen…” Na bijna 1650 stemmen, is de uitslag als volgt. “Eens, ik betaal wel wat meer,” zegt 37 procent.

“Oneens, maak het niet duurder, alles kost al veel,” zegt liefst 33 procent. Precies een kwart van de deelnemers zegt bovendien: “Oneens, ik ga mijn eigen bakjes meenemen om kosten en milieu te besparen.” Dit laatste is met de overheidscampagne Minder Wegwerpplastic de laatste weken nogal onder de aandacht gebracht.

In de praktijk, zeker tijdens de afhaal/bezorgpiek, lijkt het moeilijk werkbaar als iedereen met zijn eigen pannetjes/bakjes naar jouw zaak komt. Trouwens, hoe maak jij jouw klanten duidelijk dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor de voedselhygiëne en kwaliteit als eten in eigen bakjes wordt meegenomen? En heb je al nadacht hoe je eventuele pannetjes met friet afdekt als de mensen geen deksel meenemen?

In elk geval: opgeteld 58 procent wil liever niet extra betalen voor plastic-houdende snackbakjes, frietbakjes en bekers. Best wel een fors deel van de klanten komt dus wellicht met eigen potjes en pannetjes naar de cafetaria.

“Dagelijks 19 miljoen verpakkingen”

Het NOS Journaal besteedde enkele weken geleden uitgebreid aandacht aan het verdwijnen van gratis plastic snack- en frietbakjes en bekers. “Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Vanaf 1 juli moet je daarom extra betalen voor plastic weggooiverpakkingen bij het afhalen of laten bezorgen van eten. Advies van de overheid is om 25 cent extra te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking,” schrijft het NOS Journaal op zijn website. “McDonald’s introduceert een herbruikbare statiegeldbeker per 1 juli 2023.” Voor friet- of snackbakje is het richtbedrag overigens 5 cent.

“Trouwservies mee naar de snackbar?”

Columniste Renske Kruitbosch schreef in enkele dagbladen schertsend: “De consument moet extra betalen voor plastic weggooiverpakkingen. Daarnaast moeten de snackschuren toestaan dat de consument zélf een bordje of beker meeneemt. Lijkt me mooie televisie. Dat Gerda met het mooiste trouwservies in de shopper de snackbar binnenstampt. Henk en zij krijgen de dinerborden vol geplempt met patat, de kinderen moeten het met het ontbijtbordje doen. ‘Benieuwd hoe de snackbars dat gaan doen. Die krijgen heel wat op hun bordje,’ zegt een vriend. Tja. Kunststof tot nadenken.”

Vanzelfsprekend hoort Frituurwereld graag jouw ervaringen na 1 juli. Stuur jouw opmerking naar redactie@frituurwereld.nl.

Meer over