Het aantal stoppers in de horeca is relatief groot en groeit nog. Hoewel precieze actuele cijfers ontbreken, geldt dit zeker ook in de frituurbranche. Echter: het is in deze tijd niet eenvoudig een snackbar te verkopen. Het Algemeen Dagblad liet hierover onlangs frituurondernemers uit Vlissingen aan het woord.
Dat het aantal stoppers groeit, mag geen verwondering wekken. De uitdagingen zijn immers enorm: hoge prijzen voor de inkoop van energie, personeelstekorten én afnemende bestedingen door de consument.
Daarbij is vrijwel zeker sprake van een inhaaleffect: tijdens de coronajaren zijn immers veel horecabedrijven mede overeind gehouden door steunmaatregelen en was het aantal stakers én faillissementen ongekend laag.
Kostenstijgingen
Vanwege de lange staat van dienst maar zeker ook de oplopende inkoop- en energiekosten, willen Dominique en Diana Fabre graag een punt zetten achter hun lange loopbaan in de Vlissingse Meijer’s Frituur. Dominique wordt dit jaar 65, vertelt hij in het dagbladartikel.
Bovendien spelen de oplopende inkoop- en energiekosten de Vlissingse frituur parten. Om energie te besparen zijn in januari de openingstijden al teruggeschroefd. Meijer’s Frituur hoopt hiermee te voorkomen dat fikse prijsverhogingen voor friet en snacks moeten worden doorgevoerd.
Makelaars: magere belangstelling
Kopers meldden zich vooralsnog niet voor de Vlissingse frituur. Het is een beeld dat breder zichtbaar is: vorig najaar wees een horecamakelaar er reeds op dat de belangstelling voor aangeboden snackbars mager is. Een snelle check levert lage prijzen op voor goodwill en inventaris: ze liggen gemiddeld tussen de 50.000 en 85.000 euro. De makelaar heeft Dominique en Diana dan ook aangeraden te wachten totdat de rust in de markt terugkeert.
Dubbeljubileum Meijer’s
Meijer’s Frituur is een echte traditiefrituur. Het bedrijf bestaat dit jaar precies zeventig jaar. In 1953 is de cafetaria in Vlissingen geopend, vijf jaar later deed de familie Meijer zijn intrede. Sindsdien bleef Meijer’s Frituur in de familie.
De huidige eigenaars Dominique Fabre en Diana Fabre-Meijer staan sinds 1996 aan het roer. Dominique was daarvoor echter ook al zeven jaar de frietbakker van dienst in de zaak. Dominique en Diana vieren het zeventigjarig bestaan niet, maar staan wél stil bij het feit dat de familie zelf de zaak al 65 jaar uitbaat.