Nog altijd zetten cafetariahouders een punt achter hun frituurloopbaan, mede gedreven door hoge energieprijzen en de inflatie. Hoeveel frituurbedrijven hierdoor de afgelopen maanden precies zijn beëindigd is onbekend, maar het zijn er zeker ettelijke tientallen.
Een recent voorbeeld is een vestiging van AnyTyme in Nistelrode, onderdeel van een bowlingcentrum in het Brabantse dorp.
“Elk einde kent een nieuw begin…” Met deze woorden maakte ondernemer Johnny van Loon op sociale media de sluiting van zijn cafetaria AnyTyme wereldkundig. Zijn hoofdbedrijf Bowling Nistelrode blijft gewoon geopend.
“Ik zal de laatste niet zijn die stopt…”
Net als tientallen collega’s de afgelopen maanden, zette Van Loon een punt achter veertig jaar cafetariaschap vanwege een optelsom van redenen: de hoge energiekosten, stijgende inkoopprijzen en personeelsgebrek. In de lokale media zegt hij: “Ik zal de laatste niet zijn die stopt.”
Maar omdat hij al zolang cafetariaondernemer is geweest, vindt hij het ook wel goed zo, zegt hij tegen DTV Nieuws. De energiekosten stegen in korte tijd van 2500 naar 6800 euro maandelijks. Daarnaast waren koel- en vriesmeubelen aan vervanging toe. De vrijkomende ruimte zal worden gebruikt voor kinderfeestjes van Van Loons bowlingcentrum.
Met vinger naar snackbar wijzen
In Deventer stopte Hens Achterkamp na bijna veertig jaar met zijn bekende frituurbedrijf De Stroomarkt. In dagblad De Stentor geeft hij aan dat dit een eigenstandige keuze is die te maken heeft met de leeftijd van hem en zijn vrouw (vijftigers). Maar zeker spelen er ook andere factoren mee: de gevolgen van de coronatijd, werkzaamheden aan de straat voor de deur én de huidige actuele situatie.
Ook roert hij het gezondheidsbeleid van de overheid aan, waarbij steeds met de vinger naar de snackbar wordt gewezen. “Ik heb het gevoel dat er steeds iets werd afgeknabbeld,” zegt Achterkamp in het dagblad.
“Altijd iets tegen doe-het-zelvers gehad”
Achterkamp laat weten dat hij thuis onder geen beding zelf gaat frituren. Tegen De Stentor zegt hij: “Daar heb ik altijd wat tegen gehad, die doe-het-zelvers. Een frituurpan thuis, daar komen heel veel bacteriën in. Dat moet je niet willen. Ik heb niet eens zo’n ding. Als ik straks zin heb in een berenklauw, ga ik naar een professional.”