Altijd gedacht dat de frikandel een échte mannensnack is? Mis! Althans, afgaande op de inzendingen van de Frikpics is de snack zeker geen specifiek mannending. Ongeveer de helft van de frikandelfoto’s is door dames ingestuurd.
Frituurwereld schreef het al in de oproep om Frikpics te sturen. De frikandel is een allemansvriend, liever gezegd “een allemensvriend”. Niet voor niks peuzelen we er jaarlijks een half miljard tot 700 miljoen op met z’n allen. “Man, vrouw of een ander gender: de frikandel maakt in sekse en identiteit geen onderscheid…”
Frikandellen Carpaccio á la Dorine
Dorine Lenssen is cameravrouw, motorbabe én “masterchef in eigen keuken”. Daarnaast is ze “passievolle amateurhoonist” en voorzitter annex contentcreator van het Fanfare Korps Voorst. Als masterchef in eigen keuken maakte Dorine een frikandellencarpaccio. “Een leuk gerecht voor de Nationale Frikandellendag,” schrijft ze. “Wel eerst even frituren.”
Loaded borrelfrikandel
Na de loaded fries, kwamen de loaded frikandellen. Aangejaagd door Happy Frites op station Ransdael in Limburg, werd het frikandellenplankje met een keur aan verschillende loaded friks snel populair in het hele land. Elin Wesselink stuurde deze foto. Haar partner zette nog een extra stapje. Niet alleen voorzag die de frikandellen van creatieve toppings, maar ook werden de creaties omgetoverd tot een borrelsnack door ze aan partjes te snijden.
Speciaal en verfijnd van Ellis
Als je dan toch een onderscheid v/m zou moeten maken, is het misschien dit: de Frikpics die de dames ons toezonden zijn ontegenzeggelijk wat verfijnder. Er is duidelijk meer aandacht voor het totale plaatje. Daarvan getuigt ook dit frikandel-stilleven van Ellis Mewe. “Mijn frikandel speciaal,” licht Ellis kortweg toe. Op haar Pinterest-pagina @ellismewe vind je trouwens meer weelderige gerechten om van te watertanden.
Asian, American en Italian
Mireille Temming van Happy Food in IJsselstein stuurde een Frikpic van de drie loaded frikandellen die bij haar cafetaria op de kaart staan. Het zijn de Asian, de American en de Italian (van links naar rechts). Op de Asian zit pindasaus, sambalsaus, gefrituurde uitjes en lenteui. De American (dé favoriet): Sweet Alabama chickensaus, een chickenstrip, getopt met lenteui. ”Echt een supercombi met de crunchy chickenstrip,” zegt Mireille. De Italian is volgens haar bestemd voor de fijnproever: truffelmayo, pitten en zadenmix, Parmezaanse kaasflakes, geroosterde paprika en rucola.