Sachets met curryketchup, mayonaise en andere sauzen gaan in de ban. Als het aan Europees commissaris Frans Timmermans ligt, verdwijnen ze helemaal. Per 2030 voor eters ter plekke, per 2040 ook bij takeaway en bezorging.
Het Europees verbod moet niet alleen gaan gelden voor sauszakjes, maar ook voor onder meer cupjes met koffiemelk.
De Europese Commissie wil dat op de langere termijn herbruikbare verpakkingen de norm worden: sachets, cupjes en andere kleinverpakkingen voor eenmalige gebruik moeten van het toneel verdwijnen. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook de kleine flesjes en sachets shampoo in de hotelwereld.
“Mijlpaal”
“Met ingang van 2040 wordt 80 procent van alle to-go-coffee geschonken in herbruikbare bekers of in je eigen beker,” schrijft Timmersman op Twitter naar aanleiding van de publicatie van nieuwe richtlijnen voor verpakkingsafval. “Opnieuw een mijlpaal op weg naar een klimaatneutraal Europa in 2050.”
Ook de maaltijd- en pakketbezorging krijgt met de nieuwe regels te maken: er mag in omdozen voortaan nog maximaal 40 procent lucht en lege ruimte zitten. Gemiddeld wordt per inwoner van de Europese Unie jaarlijks 180 kilo verpakkingsafval weggegooid. Een minderheid van het plastic afval wordt gerecycled.
“War on Mayozakjes”
Op weblog Geenstijl.nl waren de reacties op het nieuws niet van de lucht. Het platform presenteerde het Europese nieuws onder de kop “Timmerfrans start War On Zakjes Mayonaise”. Geenstijl schrijft: “Kleine zakjes mayonaise zijn de Satan. Ten eerste krijg je ze niet open. Ten tweede, als je ze wel open krijgt, dan spuit meteen de helft van de mayonaise over je mouw. En ten derde zit er altijd te weinig mayonaise in een zakje mayonaise. Dus drie hoeraatjes voor de Europese Commissie en deze heilige strijd tegen zakjes mayonaise.”
Oppositie verwacht uit lidstaten
De zogenaamde reaguurders van Geenstijl gaan helemaal los met hun reacties. Iemand schrijft: “De zakjes saus zijn inderdaad irritant. 7 gram mayo of ketchup, dat is net genoeg voor één patatje. Ik heb minimaal acht zakjes ketchup nodig.” Naast de nodige schertsende opmerkingen over de omvang en het sausverbruik van ‘Timmerfrans’ zelf, beklaagt een reaguurder zich ook over een ander aspect: “Laat Frans zich eens druk maken om het feit dat snackbars je frietsaus in de maag splitsen terwijl je mayonaise besteld hebt. Ik wil die gore troep niet. Ik wil mayonaise ja!”
De algehele verwachting is dat de verregaande voorstellen van Frans Timmermans en zijn Europese collega-commissaris van milieu zullen stuiten op forse oppositie uit de landen van de unie én de industrie.