Bij verpakkingen, komen er opnieuw ingrijpende maatregelen op cafetaria’s af. Zowel dit jaar als in 2023 en 2024. Vakvereniging ProFri gaat hierover het gesprek aan met het ministerie. “Een duidelijke publiekscampagne is bij deze veranderingen cruciaal,” zegt voorzitter Frans van Rooij.
Van Rooij ging ook tijdens de ledenvergadering in Houten eerder deze week in op de nieuwe regelgeving. Niet alleen wordt per 31 december aanstaande statiegeld geheven op frisdrankblikjes, maar per 1 juli 2023 en 1 januari 2024 krijgt de branche bovendien te maken met verregaande regels voor eenmalige verpakkingen.
“Klant betaalt voor kunststof disposables”
Landelijk geldt vanaf 1 juli 2023 een verbod op de gratis verstrekking van eenmalige bekers en verpakkingen die plastic of kunststof coatings bevatten. Dat laatste kán ook het geval zijn bij kartonnen verpakkingen: die zijn niet zelden voorzien van een plastic coating aan de binnenzijde. Net als bij plastic tasjes al enige jaren het geval is, zullen cafetaria’s extra kosten voor de bekers en verpakkingen met kunststof in rekening moeten gaan brengen bij de consument.
“Ter plekke: alleen herbruikbaar”
Met ingang van 1 januari 2024 mogen voedsel en dranken die op locatie worden genuttigd (dadelijke consumptie ter plaatse) zelfs helemaal niet meer in geplastificeerde disposables geserveerd worden. Dit betekent dus: geen friet of snacks meer in A-bakjes van polystyreen als de klant het ter plekke opeet, géén geplastificeerde bekers frisdrank aan de tafeltjes. “Het wordt een uitdaging om deze maatregelen goed te communiceren bij de klanten,” stelt Van Rooij.
“Servies dat kan worden hergebruikt, wordt de norm voor consumptie ter plaatse,” zei Van Rooij verder. “De maatregelen zijn er gewoon doorheen geduwd. Wij hebben wel van ons laten horen in Den Haag, maar van communicatie hierover is nauwelijks sprake geweest.”
Met pannetje naar frietzaak?
“Ik zie de tijd wel terugkomen dat mensen, net als vroeger, met lege pannetjes naar ons bedrijf toekomen om friet te halen,” zei een ondernemer tijdens de ALV in Houten. “Nu al nemen sommige mensen hun eigen, al eerder gebruikte plastic tasjes mee als ze komen afhalen. Dat is niet altijd prettig. Laatst had ik een klant die zijn plastic tas over de toonbank aangaf. Maar daar zat nog allemaal zand in van het strand.” Tijdens de ledenvergadering van ProFri werd bovendien het belang van adequate automatisering benadrukt: kassasystemen moeten immers goed zijn ingericht op de nieuwe maatregelen.