Kleinere bedrijven die het in deze tijd moeilijk hebben, kunnen voor extra leningen terecht bij welwillende banken. Dit zei de minister van economische zaken onlangs.
Zowel het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) als vakvereniging ProFri zetten grote vraagtekens bij de welwillendheid van banken.
“Onnodige faillissementen”
De directeur van het IMK wees er onlangs op, dat banken hun taken en functie richting kleine ondernemers in de horeca en de rest van het midden- en kleinbedrijf (mkb) verwaarlozen. Directeur Michiel Hordijk sprak zelfs de verwachting uit dat hierdoor 50.000 bedrijven onnodig failliet zouden kunnen gaan.
“5000 bankfilialen verdwenen”
Hordijk verwijst naar de massale sluiting van bankfilialen: sinds 2000 verdwenen er ruim vijfduizend. Nederland telt nu nog slechts 726 bankkantoren. Het betekent volgens Hordijk dat ondernemers die niet vertrouwd zijn met dienstverlening online en via apps, eigenlijk nergens meer terecht kunnen. Want, zegt hij, als kleine ondernemer nog contact krijgen met een medewerker van banken, is eigenlijk nauwelijks meer mogelijk.
Het aantal leningen aan het mkb loopt dan ook terug, aldus het IMK. “Ik zie dagelijks ondernemingen kapotgaan die met een overbruggingskrediet wél hadden kunnen overleven,” schrijft Hordijk in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad. “Niet meer dan 58 procent van de aanvragen wordt gehonoreerd. Met dit percentage scoort Nederland samen met Griekenland en Litouwen het slechtst van de hele EU.”
“Horeca kansloos bij banken”
Frans van Rooij van vakvereniging ProFri zegt hierover: “Vooral nú zou het hebben van een contactpersoon bij de bank een oplossing zijn voor cafetaria-ondernemers in zwaar weer. Nu zijn bedrijven kansloos om in aanmerking te komen voor extra leningen, ondanks de toezegging van minister Adriaansens dat de banken hier de komende tijd coulanter mee om zouden gaan.”
Zelf gelooft hij helemaal niet dat banken zich in de huidige situatie (hoge energieprijzen en andere stijgende kosten) extra gaan inspannen om cafetaria’s en andere horecabedrijven te helpen met overbruggingskredieten. “De horeca was al zo goed als kansloos bij banken en is dat nu helemaal,” zegt Van Rooij. “Niet voor niets zijn er alternatieve financieringsbronnen ontstaan, zoals crowdfunding en privat equity fondsen.”