Friet is uitermate ‘planetproof’. Dat zegt duurzaamheidsrekenaar Hans Blonk in een interview. Blonk is de oprichter van Blonk Sustainability, een bureau dat grossiert in data over milieubelasting van ingrediënten en een grote internationale reputatie heeft.
Het berekenen van zogenaamde foodmiles (afstand die eten aflegt), de stikstofuitstoot, het waterverbruik, gesteldheid van bodem en lucht. Voor bewuste Nederlanders die duurzaam willen consumeren is de milieu-impact van eten belangrijk. Dit soort gegevens brengt Blonk in kaart.
Niet verwonderlijk
Dat friet qua duurzaamheid goed scoort is niet verwonderlijk. Ga maar na: het waterverbruik bij de aardappelteelt is relatief laag. Bij de verwerking tot friet komen natuurlijk daarnaast ook nog heel wat liters water kijken. Maar toch is het saldo aanvaardbaar vergeleken met veel gewassen, zoals rijstsoorten uit het buitenland.
Ongeveer de helft van de friet die in ons land wordt gemaakt, is bovendien afkomstig van aardappelen uit ons eigen land. De andere helft komt grotendeels uit buurlanden. Van enorm lange, energieverslindende en belastende transportafstanden is dus geen sprake.
“Zak friet, helemaal prima”
Hans Blonk, die de titel ‘de duurzaamheidsrekenaar’ dankt aan website Foodlog, kwam onlangs aan het woord in het Algemeen Dagblad. Naar aanleiding van dit interview, concludeerde de krant: “Zak friet? Helemaal prima.” In het vraaggesprek zegt Blonk: “Aardbeien in december zijn altijd fout. Verse worteltjes uit eigen tuin zijn altijd goed. Een zak friet, daar is niks mis mee. Aardappels, ook gefrituurd, zijn qua milieubelasting én voedingswaarden helemaal prima.”
Blonk, van huis uit bioloog, legt uit dat het soms beter is voor diepvries dan voor vers te kiezen. Als planten buiten het seizoen worden verwarmd in kassen, is de milieubelasting namelijk enorm. In zo’n geval is het niet zelden verantwoorder om als consument te kiezen voor het alternatief uit blik of de diepvries.
“Dit geeft de burger moed”
Directeur Frans van Rooij van vakvereniging ProFri is blij dat een deskundige de duurzaamheid van friet bevestigt. “Ten onrechte wordt het kernproduct van onze cafetarialeden steeds maar weer in een kwaad daglicht gezet. Dit soort uitspraken geeft de burger moed.”
Van Rooij verwijst daarnaast naar een recente uitspraak van voetprint-deskundige Kees Aarts. Aarts betitelde de frikandel, mede vanwege restverwerking, als misschien wel de meest duurzame snack. Van Rooij: “Goed om eens een ander geluid te horen over ons frietje en onze frikandel. Het zijn per slot van rekening de belangrijkste hardlopers van onze branche.”