De groeicijfers van foodbezorging lijken na de lockdowns te stabiliseren. De nodige eetgelegenheden stopten na corona al met delivery, in veel gevallen ook vanwege personeelsgebrek. Partijen als Deliveroo, Just Eat Takeaway (Thuisbezorgd) en HelloFresh stelden onlangs hun vooruitzichten neerwaarts bij. Steeds meer flitsbezorgers sluiten bovendien dark stores in Nederlandse steden.
Flitsbezorger Zapp trekt zich terug uit ons land, Gorillas sloot deze maand zijn dark stores in zes Nederlandse steden. Flitsbezorging heeft het na zijn stormachtige opkomst in coronatijd zestien maanden geleden momenteel moeilijk in ons land. Bovendien wierpen steeds meer gemeenten, vanwege overlast voor omwonenden, een dam op tegen de vestiging van dark stores in wijken.
Nog 112 dark stores
Op dit moment zijn er in ons land nog 112 dark stores met circa 1000 tot 2000 hardlopende supermarktproducten. Vanuit deze hubs leveren ze binnen enkele minuten boodschappen en voedingsmiddelen bij de stedelijke klant thuis. Het Turkse bedrijf Getir en de Duitse flitsbezorgers Gorillas en Flink zijn nu nog over in ons land. Flink boekte vorig jaar volgens het FSIN een omzet van ruim 80 miljoen euro en is nu de marktleider bij flitsbezorging. Toenemend richt Flink zich in enkele steden op de supersnelle bezorging van alcoholische dranken.
Voor 2022 werden flinke jaaromzetten voorspeld in de Nederlandse flitsbezorging. De prognoses van deskundigen liepen uiteen van een half miljard euro tot zelfs een miljard euro. Vorig jaar lag de omzet nog onder de 200 miljoen euro. Naar verluidt had flitsbezorging vorig jaar in ons land 1,1 miljoen klanten, vooral jongere generaties in de steden.
In hoeverre flitsbezorgers effect hebben en hadden op de afhaal- en bezorgomzet van cafetaria’s en de rest van de horeca is onduidelijk. Wel waren er signalen dat met name jongeren en scholieren verpakte snacks en gekoelde frisdranken lieten bezorgen.