“Van het gas af. Maar hoe dan en wie betaalt dat?” Cafetariahoudster Kim Buchele van Restaria Theo in Utrecht-Overvecht kwam gisteren over dit dilemma aan het woord in TV-programma Hollandse Zaken. Ze zegt: “Ik weet het niet meer.”
In het programma van omroep Max schetst Kim haar situatie. Haar bakwand is verdeeld in een elektrisch en een gasgestookt segment. Vader Theo, oprichter van de snackbar, schafte de gasoven 24 jaar geleden aan. Hij wilde destijds eigenlijk een elektrische oven, maar werd gelokt door overheidssubsidies voor gasinstallaties. Nu is de gasoven aan vervanging toe. Kim: “Ik ben er al vijf jaar voor aan het sparen. Door corona is het lastig het geld bij elkaar te brengen.”
“Ik wil graag verduurzamen”
Kim Buchele heeft zich verdiept. Ze moet van het gas af en wil graag verduurzamen, maar waarschijnlijk komt er tóch geen elektrische oven. Het stelt haar voor teveel extra kosten, vertelt Kim. Zo vergt aanpassing van de groepenkast een extra investering van ettelijke duizenden euro’s. Dat steekt haar, want zowel zakelijk als privé wil zij heel graag verduurzamen. Ze toont ook haar CV-installatie. De gasketel is van 2001 en moet vervangen worden. Een hybride ketel kost 5000 euro minus 30 procent subsidie. Maar dan nog blijft een nieuwe gasketel noodzakelijk, gezien de hybride combinatie.
“Met pijn in hart frietprijs verhoogd”
Kim Buchele heeft onlangs de prijs van haar friet met veel pijn in het hart met 15 cent verhoogd. De bewoners van de wijk waarin Restaria Theo is gevestigd, hebben het over het algemeen niet ruim. Dus heeft Kim lang gewacht met de prijsverhoging, maar ze móet wel. Deskundigen die in Hollandse Zaken aan het woord komen, vallen Kim bij. Ze zeggen allen dat de overheid verstek laat gaan met hulp bij de energietransitie. Een deskundige: “De overheid wil dat we van het gas afgaan. Maar de mensen eerst zelf het geld laten voorschieten, is een brug te ver. Of gaat de overheid mensen dwingen om geld te lenen?”
De bakkerij van Abdel Salaam, buurman van Restaria Theo, komt in het programma ook aan het woord. In de opslag heeft hij een nieuwe gasgestookte oven klaarstaan die hij nooit zal gebruiken. Salaam zag wel kans op elektriciteit over te stappen. In plaats van 5000 euro maandelijks, betaalt hij nu 1500 euro per maand voor zijn energie.
“Onafhankelijk advies is cruciaal”
Frans van Rooij van vakvereniging ProFri zegt in een reactie: “De materie is nu al complex en het wordt waarschijnlijk nog veel complexer. Waarin moet je nu wel in investeren en waarin juist niet? Overstappen op elektrisch of toch nog een keer gas? Onafhankelijk advies is cruciaal bij zulke keuzes. Vertegenwoordigers willen natuurlijk hun apparatuur verkopen en gebruiken niet zelden argumenten die achteraf niet altijd blijken te kloppen.”
Bovendien zijn er al voorbeelden van regio’s waar het elektriciteitsnet vol is en er geen nieuwe aansluitingen meer bij kunnen komen op de kortere termijn. Van Rooij: “Ik ken het voorbeeld van een cafetaria die maar nét op tijd overstapte op stroom. Vlak nadat de installatie in gebruik is genomen, gaf het energiebedrijf te kennen dat er nu niets meer bij kan op het net.” Voor de korte termijn lenigt ProFri via de nieuwe partner COMCAM het grootste prijsleed voor haar leden nu de gasprijzen zo hoog zijn.