Snackkar ’t Mommersteegje in Vlijmen voorziet liefhebbers al 36 jaar van friet en snacks. Maar als het aan een aantal klagende omwonenden ligt, verdwijnt de mobiele snackwagen binnenkort uit de buurt. De gemeente neemt vooralsnog geen beslissing, waardoor de ondernemers in het ongewisse blijven.
Als Wil de Gouw in december 2021 Snackkar ’t Mommersteegje in Vlijmen overneemt, denkt hij de komende jaren dicht bij huis zijn centen te kunnen verdienen. Om gebruik te maken van de standplaats, gelegen aan een doorgaande weg in een woonwijk, vraagt hij een vergunning aan bij de gemeente. Hij krijgt toestemming om er tot 31 december 2023 te staan.
Veel buurtbewoners kennen de snackkar goed; ’t Mommersteegje staat er namelijk al 36 jaar. De vorige eigenaar, Gerard Koks, ging onlangs met pensioen. Nu is het de beurt aan Wil de Gouw, zijn vrouw Anita en hun dochters Kimberly en Kwinsy.
Verbazing over vergunning
Echter zijn niet alle buurtbewoners fan van de snackkar, zo is onder meer te lezen in de verschillende artikelen die het Brabants Dagblad eraan wijdt. Sterker nog: een aantal bewoners maakt bezwaar bij de gemeente. Ze zijn stomverbaasd dat de gemeente Heusden, waar Vlijmen onder valt, de vergunning überhaupt heeft verleend. Ze klagen namelijk al jaren over geuroverlast en de gemeente had daarom toegezegd geen nieuwe vergunning te verlenen als de snackwagen van eigenaar zou veranderen.
Gemeente wil eerst in gesprek
De onafhankelijke bezwarencommissie heeft nu geoordeeld dat de gemeente de vergunning onterecht heeft verleend. In de eigen regels van de gemeente Heusden staat dat de afstand tussen de standplaats en woningen minimaal dertig meter moet zijn, zo meldt het Brabants Dagblad. Maar de afstand tussen de de snackkar en de woningen van de bezwaarmakers is slechts acht of achttien meter. De gemeente was hiervan op de hoogte.
‘Geen klachten sinds 2006’
Toch kreeg Wil de Gouw toestemming om de snackwagen op deze locatie voort te zetten, volgens de gemeente omdat de standplaats al jaren bestaat en er sinds 2006 geen melding is gedaan van geuroverlast. De betreffende buurtbewoners zeggen dat ze niet meer hadden geklaagd omdat ze ervan uitgingen dat de snackwagen op den duur zou verdwijnen.
De uitspraak van de bezwarencommissie is een advies dat de gemeente niet over hoeft te nemen. De gemeente wil pas een beslissing nemen na een gesprek met buurtbewoners en de ondernemers, in de hoop tot een oplossing te komen.
‘Plezier is een beetje weg’
Wil de Gouw weet dus nog niet waar hij aan toe is. “Dat is lastig, want het plezier is daardoor wel een beetje weg. Ik word zelf zestig en had gehoopt de komende jaren nog dicht bij huis te kunnen werken. Het zou heel jammer zijn als we na één jaar al weg moeten. De vergunning is voor twee jaar en op basis daarvan heb ik investeringen gedaan. Voor één jaar zou ik die wagen niet hebben gekocht.”
Hoeveel buurtbewoners bezwaar maken, is niet duidelijk. Geluiden over geuroverlast hebben de ondernemer zelf nooit bereikt. “Bewoners hebben nooit bij ons geklaagd. Onze klanten ook niet.” De oplossing is in ieder geval nog niet duidelijk. “Een andere locatie? Ik zou niet weten waar.”