De cafetariabranche moet gezamenlijk de handschoen oppakken om de sector toekomstbestendig te maken. Dat zegt Hans van Ballegooijen van Restaria. De formule omarmt het vernieuwde collectieve lidmaatschap bij de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en gaat daarmee voor het Goed Gefrituurd Keurmerk. Van Ballegooijen hoopt dat andere formules volgen. ‘We moeten ons verenigen als we een kans willen maken.’
Makkelijk doelwit
Net als ProFri maakt Restaria zich zorgen om de vele uitdagingen waar de cafetariabranche voor staat. “Naast wet- en regelgeving rondom zaken als verpakkingen en acrylamide, liggen we zoals bekend onder vuur in het gezondheidsdebat, zowel bij de politiek als in de media. We zijn wat dat betreft een makkelijk doelwit. Als we niets doen, krijgen we het over een paar jaar erg lastig. Nu al zijn er gemeentes die geen vergunning afgeven aan cafetaria’s omdat ze als ongezond worden bestempeld.”
‘Formules hebben een verantwoording’
Van Ballegooijen hoopt dat de formules in de branche samen met ProFri optrekken. “We moeten ons verenigen als we een kans willen maken. Daarin hebben we allemaal een verantwoordelijkheid; de ondernemers en de formules, en die formules misschien nog iets meer. Gezamenlijk moeten we ervoor zorgen dat we niet continu als ongezond en slecht in de hoek worden gezet. Dat is een grote uitdaging, maar niets doen is geen optie.”
Afspraken met ProFri
Restaria heeft met ProFri afgesproken om het collectieve lidmaatschap te verlengen. Daarmee omarmt Restaria de nieuwe koers van de vereniging, waarbij het Goed Gefrituurd Keurmerk vanaf 2024 de basis vormt van het lidmaatschap. De formuleraad van Restaria staat achter deze stap.
Restaria zal iedere ondernemer benaderen over het lidmaatschap van ProFri en het keurmerk, laat Van Ballegooijen weten. “Met de juiste aandacht en het juiste verhaal, denken we dat een flink aantal ondernemers die stap willen zetten.”
‘Restaria heeft voortrekkersrol’
Van Ballegooijen heeft vertrouwen in de gesprekken met de ondernemers. “Restaria heeft een voortrekkersrol in de cafetariawereld. We vinden dan ook dat we de betere ondernemer binnen de club hebben, en dat die ondernemers aan de buitenwereld moeten laten zien dat ze uitblinken op de onderdelen van het Goed Gefrituurd Keurmerk: Vakmanschap, Veiligheid & hygiëne en Verantwoordelijkheid. Daarmee zetten ze zichzelf lokaal in de schijnwerpers en helpen ze het imago van de gehele branche te verbeteren.”
‘Keurmerk is kwaliteitsmeter’
Het ProFri-lidmaatschap en het Goed Gefrituurd Keurmerk is voor de formule zelf ook waardevol, vindt Van Ballegooijen. “Restaria’s met het keurmerk zijn voorbeelden voor de rest van de club. Voor ons als formule is het een kwaliteitsmeter, de basis voor de serieuze ondernemer. Wanneer de kwaliteit in orde is, kunnen wij met de ondernemer de diepte in en aan de slag met zaken als omzet en marketing.”
Belangrijke stap
ProFri-directeur Frans van Rooij is blij met de steun van Restaria. “ProFri zet zich in voor de branche, maar kan het niet alleen. De support van Restaria is zeer welkom en met de nieuwe afspraken zetten we weer een belangrijke stap. Als ook andere toonaangevende formules ons steunen, zijn we nog beter in staat om onze doelstellingen te bereiken. Onze klop op de deur in Den Haag en bij de media zal dan nog luider worden.”
Goed Gefrituurd Keurmerk
Het Goed Gefrituurd Keurmerk wordt een voorwaarde voor lidmaatschap bij ProFri. Bestaande leden wordt gevraagd om vóór 1 oktober 2022 aan te geven of ze bereid zijn het keurmerk te behalen. Vervolgens moeten ze uiterlijk 1 oktober 2023 aangetoond hebben dat ze voldoen aan de criteria. Ondernemers die nog geen lid zijn maar dat wel willen worden, krijgen eerst de aspirant-status en doorlopen hetzelfde traject. Daarvoor krijgen ze twee jaar de tijd. Meer weten? Naar het keurmerk→