Het begon met een winter waarin alles kapotvroor en bewoners die de vernieuwde cafetaria maar apart vonden. Toch sloot het Zuid-Hollandse Puttershoek Arie de Vroet en zijn Kwalitaria De Beuk in de armen. De cafetariahouder blikt terug op 25 jaar ondernemerschap.
“Van jongs af aan heb ik meegeholpen in de cafetaria van mijn ouders in Oud-Beijerland”, vertelt Arie de Vroet. “Totdat in Puttershoek een bestaande cafetaria beschikbaar kwam. Mijn opa is daar vroeger begonnen, dus het moest gewoon zo zijn. Hij had de bijnaam ‘de Beuk’, vandaar dat we die bedrijfsnaam zijn gaan voeren.”
Tegenslagen
De opening in 1997 liet nog wel even op zich wachten. Door een drastische verbouwing en tegenslagen door strenge vorst opende De Beuk een paar maanden later dan gepland. “Het was de periode waarin de laatste Elfstedentocht werd gereden. Alles vroor kapot.”
Bewoners moesten wennen
Eenmaal geopend moest de kleine gemeenschap Putterhoek wel even wennen aan de bedrijfsvoering van de cafetaria. “In de ogen van sommige bewoners waren wij een vrij moderne zaak. We ontvingen een brief waarin stond dat men het idee had in een etalage of vissenkom te zitten, omdat er geen vitrage voor de ramen hing.”
Verwarring over pizza
Ook het assortiment was vernieuwend. “Naast friet en snacks verkochten we pizzapunten. ‘Wat zijn dat voor koeken?’, kregen we te horen. Verder kon je lasagne en spareribs bestellen en we hadden het hele jaar door softijs en milkshakes. Dat was wel echt nieuw voor het dorp.”
Grotere bakwand
Na vijftien jaar volgde de eerste grote verbouwing. “De pizzaoven ging eruit en daarvoor in de plaats kwam een grotere bakwand. We zijn ons vanaf dat moment ook meer gaan richten op lunch met belegde broodjes. Drie jaar later hebben we nog een keer verbouwd om de Délifrance shop-in-shop te integreren en recent hebben we vanwege covid het terras mogen uitbreiden.”
Frikandel speciaal blijft
Ook wat betreft het assortiment is er in de afgelopen 25 jaar veel veranderd. “Het aanbod is in de laatste jaren enorm uitgebreid. Met de belegde broodjes van Délifrance, maar ook met diverse soorten salades, friet specials, vegetarische gerechten en glutenvrije snacks. Maar het patatje oorlog met een frikandel speciaal is ook nog steeds te bestellen. Dat blijft voor mij toch wel de ultieme guilty pleasure.”
Overvallen door drukte
Arie heeft de afgelopen 25 jaar altijd met plezier in de zaak gestaan en dat geldt nog steeds. “Het leukste aan het ondernemerschap vind ik toch wel het contact met de gasten, maar ook de samenwerking met het team. We hebben met elkaar veel leuke momenten beleefd, zoals de personeelsfeestjes en braderieën. Wat mij ook is bijgebleven is onze eerste Koninginnedag waarbij we totaal werden overvallen door de enorme drukte.”
Elk jaar een uitdaging
Het team van De Beuk bestaat uit een vaste basis van medewerkers, maar er werken ook veel jonge mensen die het combineren met hun studie. “Als ze die hebben afgerond, verlaten ze de zaak vaak weer, dus het is elk jaar wel weer een uitdaging om twee à drie en soms zelfs vier nieuwe collega’s in te werken en in het team te laten passen.”
Volgende generatie
De Vroet probeert langzaam iets meer afstand te nemen van de zaak en lekker te genieten. Onze zoon Joey is sinds twee jaar ook actief in de zaak en runt de boel al regelmatig als wij bijvoorbeeld op vakantie gaan. Hij ziet een eventuele opvolging wel zitten, wat ik alleen maar leuk vind en toejuich. Maar eerst gaan we stilstaan bij het jubileum en dit vanaf 21 maart vieren met diverse acties voor onze gasten. En het belangrijkste is natuurlijk dat we gezond blijven en dat de zaak op en top blijft draaien.”