Eetgelegenheden verspillen jaarlijks 61 miljoen kilo voedsel. Volgens de organisatie Samen tegen Voedselverspilling kunnen horecaondernemers 582 miljoen euro besparen als ze kritischer zijn op wat ze weggooien. In frituurspeciaalzaken wordt veel gewerkt met diepvriesproducten; het percentage food waste zal hier vermoedelijk lager liggen dan bij restaurants. Toch verkopen ook cafetaria’s salades en dagverse gerechten. Daarnaast is de friet in sommige bedrijven overdadig royaal geportioneerd.
Rabobank startte vorig jaar voor de horeca de Food Waste Challenge. De bank stelt: “Een aantal deelnemers heeft aangetoond dat besparingen van meer dan 50 procent haalbaar zijn. Dit leverde voordeel op in kilo’s, Co2 uitstoot én in euro’s.” Dit jaar kunnen ondernemers vanaf september opnieuw aanhaken bij de Food Waste Challenge. Het project wordt begeleid door waste watchers, die tips geven.
Ook ABN Amro heeft aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling in de horeca. Zo reikt de bank jaarlijks een prijs uit aan bedrijven die food waste tegengaan. Vorig jaar kregen onder meer de initiatiefnemers van de app To Good To Go deze award: via deze app kunnen consumenten dagelijks aan het einde van de dag voor lage prijzen overgebleven maaltijden afhalen bij de horeca en foodretail.
www.samentegenvoedselverspilling.nl/horeca/
www.horecafoodwastechallenge.nl/