Het is niet de eerste keer. Al wordt de roep steeds luider, heel vaak keren initiatiefnemers terug van hun dwaling. Nog wel. Dat was bijvoorbeeld enkele jaren geleden het geval met de Floriade in Venlo. Eerst zou er geen friet worden verkocht, later ging men toch overstag. De laatste tijd wordt de roep om vleesloze en frituurloze festivals en evenementen steeds sterker.
In De Volkskrant brak wetenschapsredacteur Maarten Keulemans een lans voor een “vleesquotum tijdens festivals”. Hij schrijft: “Een algemeen, groot popfestival volledig ontvlezen, dat is bij mijn weten nog nooit gebeurd.” Om te beginnen wil hij dit: vleesloze cateraars krijgen voorrang. Op frituren gaat Keulemans niet in, maar zonder vlees komen kroketten, frikandellen en hamburgers natuurlijk ook het festivalterrein niet op. Soms is er geen ontkomen aan en zijn evenementen totaal snackloos. Althans, er is geen sprake van vleessnacks.
Een voorbeeld zijn de concerten van rockster Morrissey, vroeger de voorman van de band The Smiths. Hij laat als voorwaarde in contracten zetten dat tijdens zijn concerten geen vlees mag worden gegeten of verkocht. Menig concertorganisator maakte van de nood een deugd. Zo koppelde De Oosterpoort in Groningen aan Morresseys optreden een arrangement vast met een vegetarisch diner. Een heel ander beeld bieden de meeste foodtruckfestivals. Daar is voor elk wat wils, ook voor vegetariërs en veganisten. Maar er is vrijwel geen foodtruckfestival te vinden waar hamburgers, vlezige barbecuegerechten en friet ontbreken. Wel zijn alle concepten natuurlijk verhipt, zodat ook de millennial-generatie deze geheide hardlopers omarmt.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 9 – Najaar 2018