De coronaspanning loopt verder op. Het lijkt erop dat het kabinet op 4 december, gezien het nog altijd recordhoge aantal besmettingen, strakkere maatregelen zal bekendmaken. Gevreesd wordt dat ze opnieuw impact kunnen hebben op de horeca.
Een geruststelling vooraf voor frituurspeciaalzaken: de afhaalfunctie is sinds maart 2020, toen corona uitbrak, altijd intact gebleven. De verwachting is dat – in het geval van nieuwe maatregelen – afhalen en bezorgen ook weer buiten schot blijven.
Geen ruimte voor uitlooptijd
Het kabinet legde bij monde van demissionair premier Mark Rutte gisteren de nadruk op het goed naleven van de huidige regels. Op iedereen werd opnieuw een klemmend beroep gedaan om de basisregels in acht te nemen.
Voor het voorstel (Horeca Alliantie en KHN) om aan de sluitingstijd van 20.00 uur een uitlooptijd te verbinden (“geen nieuwe gasten naar binnen, maar gasten die binnen zijn mogen wel blijven”) lijken zowel het Outbreak Management Team (OMT) als het kabinet weinig te voelen.
Zoals het nu lijkt zal het kabinet zich op 3 december buigen over eventueel nieuwe regels en die dus een dag later bekendmaken. Nu al lijkt uitgesloten dat december, zoals traditioneel het geval is, een horecamaand bij uitstek zal worden. Afwachten is verder in hoeverre het zogenaamde 2G-beleid gestalte zal gaan krijgen. 2G betekent in de praktijk dat alleen nog gevaccineerden en genezen verklaarde coronapatiënten toegelaten mogen worden.
“Regels beter naleven”
“Vorige week drong Ferd Grapperhaus, demissionair minister van veiligheid en justitie, tijdens overleg met KHN en de Horeca Alliantie opnieuw erop aan om de achterban flink aan te sporen de coronamaatregelen beter na te leven. Dat was niet voor de eerste keer,” zegt Frans van Rooij namens ProFri en de Horeca Alliantie. “Ook bij eerdere overleggen gaf Grapperhaus dit aan, omdat uit rapportages blijkt dat slechts een derde van de horecabedrijven de maatregelen correct toepast.”
Van Rooij herhaalt de regels nogmaals: “Dat betekent: het controleren van het coronatoegangsbewijs bij de ingang. Dus niet aan tafel, wanneer de gasten al hebben plaatsgenomen, zoals nu vaak gebeurt. Ook moet de bezoeker zijn legitimatiebewijs tonen, hetgeen momenteel vaak achterwege blijft. Verder moet in principe nog steeds de gezondheidscheck gedaan worden, hoewel de minister daarvoor de verantwoordelijkheid ook bij de gasten zelf legt.”
Voor het uitvoeren van de gezondheidscheck, kun je nog altijd gebruik maken van de website Veiliguitdehoreca.nl.