De openstaande belastingschuld van de horeca is ook dit jaar fors toegenomen. Dat schrijft ABN Amro in een uitgebreide analyse. “De belastingschuld was 943 miljoen euro eind februari en bedroeg op 31 augustus 1.285 miljoen euro, een toename van ruim 36 procent.”
ABN Amro schrijft over eetgelegenheden: “Voor restaurants nam de gemiddelde belastingschuld toe van 55.000 naar ruim 76.000 euro. Dit is een stijging van 38 procent.”
“De meeste horecaondernemingen hebben geen kans gezien hun belastingschuld te verlagen. Dat is niet verwonderlijk gezien de verplichte (gedeeltelijke) sluitingen. De vraag is of zij de komende jaren in staat zijn deze belastingschuld af te betalen.”
Nog andere schulden
Voor het aflossen van de totale belastingschuld is de horeca, aldus de bank, gemiddeld 16 maanden aan winst kwijt. Dan is natuurlijk wel de voorwaarde dat de winst terugkeert op het peil van 2019, voor corona. ABN Amro: “Veel horecaondernemingen hebben naast de belastingschuld echter ook andere schulden waardoor de druk op de kasstromen nog hoger is.”
22 procent van de horecabedrijven geeft aan een totale schuldenlast te hebben die hoger is dan voor corona en die problematisch is. De bank wijst er verder op dat bij veel bedrijven de omzet nog niet weer op niveau is.
Aantal faillissementen
Vaak is gemeld dat het aantal faillissementen in de horeca, ondanks corona, niet noemenswaardig toenam. ABN Amro schrijft hierover: “Het aantal faillissementen nam wel degelijk toe tijdens het begin van de coronapandemie: van 254 faillissementen in 2019 naar 286 in 2020. Dit gold ook voor het aantal opheffingen; dat steeg van 4215 in 2019 naar 4735 in 2020. In de periode van januari tot en met september 2021 was het aantal faillissementen en opheffingen in de horeca wel relatief laag.”
ABN Amro taxeert dat dezer maanden opnieuw horecabedrijven in zwaar weer terecht kunnen komen, omdat de steunmaatregelen van de overheid per 1 oktober 2021 zijn gestopt.