Bericht van ProFri-partner NieuweStroom
Dat de energieprijzen flink zijn gestegen, is een feit. Dat de energiekosten voorlopig nog even hoger blijven dan de afgelopen jaren, lijkt zeer waarschijnlijk. Het is een samenloop van allerlei factoren en de hele markt is erdoor overvallen.
Ook op de beurs voor lange termijnprijzen en de daarop gebaseerde vaste energieprijzen zien we een historisch hoog niveau. Met name de gasprijs is erg opgelopen en dat vindt zijn oorzaak in zowel de aanbod- als de vraagzijde die elkaar op dit moment versterken.
We gebruiken gas en kolen om stroom op te wekken, hiermee stoten we CO₂ uit. Om dit te mogen doen, moeten bedrijven CO₂-rechten kopen. Deze zijn echter beperkt beschikbaar. En doordat er meer gas en kolen worden verstookt, stijgt dus ook de prijs voor deze CO₂-rechten sterk.
Deze combinatie van hogere grondstofprijzen en CO₂-prijzen zorgen ervoor dat de stroomprijs erg hard is meegestegen, terwijl er begin 2021 nog weinig aan de hand was. De laatste maanden is de hele markt voor commodities echter op hol geslagen en dat heeft zowel de gas- als stroomprijzen meegenomen. Dat kan een keer gebeuren, maar juist dán is het belangrijk om de gehele marktsituatie te overzien en een langetermijnvisie te behouden.
Ook de vaste prijzen die nu geboden worden, zijn erg hoog. Daarom is het erg onverstandig om juist nu bij een tijdelijk hogere spotmarkt je prijzen vast te zetten. Dan betaal je namelijk voor de hele periode (bijvoorbeeld 2, 3 of 5 jaar) die hele hoge prijzen. Beter kun je erop vertrouwen dat de markt weer normaliseert en na verloop van tijd de dagelijkse handelsbeursprijzen weer lager uitkomen.
Over de periode 2014-2020 was het gemiddelde tarief ongeveer 16-17 ct/m³ en in 2020 bereikte de dagelijkse handelsbeurs voor gas zelfs een laagterecord met een jaargemiddelde van ongeveer 10 ct/m³. Het is niet uitgesloten dat we terug kunnen keren naar dat niveau.
De prijs voor 2022 staat erg hoog (circa 10 ct/kWh en 40 ct/m³) en dat is nog zonder de opslag van de leverancier naar de klant. De jaren daarna gelden al wat lagere prijzen. De markt anticipeert dus op termijn weer op een daling. Maar per saldo is de termijnmarkt nog steeds historisch hoog. De vaste prijzen die worden geboden zijn hierop gebaseerd en daarmee – op basis van historische feiten – zeker niet aantrekkelijk.
Dynamische prijzen
Een heldere prijsvergelijking maken met prijzen per kWh/ m³ ten opzichte van reguliere aanbieders is altijd een momentopname. Niet alleen de prijzen op de dagelijkse handelsbeurs zijn dynamisch, maar zeker ook bij de reguliere aanbieders met vaste prijzen verandert dit continu en is het maar net welk aanbod je mee vergelijkt. Kijk dus uit dat iemand je niet een vertekend beeld schetst door appels met peren te vergelijken.
Beredeneerd vanuit kansberekening heb je met vaste prijzen simpelweg de minste kans op de scherpste uitkomst. Zelfs als je wilt vastzetten, ben je per definitie te vroeg of juist te laat. Op dit moment is dat nog eens extra belangrijk. Alles wijst er namelijk op dat dit om een tijdelijke situatie gaat. Zodra we meer kunnen importeren, zal de prijs zakken.
We willen je verder wijzen op een bericht uit de media dat ons goede hoop geeft voor de toekomst: Noorwegen levert meer gas aan Europa om energierekening te verlagen (bron nu.nl)
Profiteer daarom via NieuweStroom eenvoudig en blijvend van rechtstreeks inkopen tegen de werkelijke marktprijzen. Daarmee koop je in tegen de prijzen waar energieleveranciers zelf de bulk van hun stroom en gas voor inkopen, met slechts een geringe transparante opslag. Dat dit door de marktontwikkelingen nu voorlopig hoger is dan je de afgelopen jaren gewend was, is helaas even zo. Daar ontkomt nu niemand aan. De hele markt kampt hiermee, waarbij de huidige samenloop van allerlei (internationale) omstandigheden zorgt voor flink hogere energieprijzen. De afgelopen jaren zijn onze tarieven per saldo veel voordeliger geweest dan de tarieven van de traditionele vaste contracten. Dus hou ook nu je hoofd koel in deze oververhitte markt en doe je voordeel met ons concept.