“Ik zat achter een boek, maar mijn gedachten dwaalden af. Ik ben te oud om op een Normandisch strand een patatkraam te beginnen of er met een frietfiets op uit trekken, maar een kort moment droomde ik weg naar het leven van uitbundige, energieke patatbakkers.”
Aldus schrijver en publicist Ronald Giphart in zijn culinaire rubriek in het Algemeen Dagblad. Giphart breekt een lans voor de verdwijnende patatkramen. Ook gaat hij in op de haute friture, door chefkoks gestarte frietzaken. Giphart spreekt in dit verband van “überfriet”. Maar proeven wij in dit woord een cynische ondertoon? Trouwens. Giphart treedt vanwege zijn culinaire belangstelling ook op als dagvoorzitter en lezinggever. Onder het motto “Vette Feiten” verzorgde hij een programma voor MVO, de organisatie achter de campagne Verantwoord Frituren.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18