Frituurwereld vroeg zich af: hoeveel eten we er eigenlijk met z’n allen van in ons land? Een paar populaire smaakmakers op een rij. Met de cijfers.
1 | 600 miljoen frikandellen
We eten jaarlijks ongeveer 600 miljoen frikandellen. Ofwel 35 per persoon. Inclusief frikandellen uit de supermarkt natuurlijk.
2 | Ruim 300 miljoen kroketten
Bijna dertig jaar geleden passeerde de frikandel de kroket als populairste snack. Toch eten we er altijd nog ruim 300 miljoen.
3 | 400 miljoen hamburgers
Nederland eet jaarlijks 400 miljoen hamburgers. Thuis ongeveer 125 miljoen, de rest buitenhuis.
4 | 1,2 miljard porties friet?
McDonald’s-porties zijn klein, die op een restaurantbord groot. Gerekend in gemiddelde standaardporties, eten we ongeveer 1,2 miljard porties friet jaarlijks.
5 | Ruim 8 liter ijs per persoon
Per Nederlander eten we jaarlijks ruim 8 liter ijs. Verpakt ijs heeft een aandeel van 80 procent; schepijs en softijs nemen de overige 20 procent voor hun rekening.
6 | 18 kilo kip per persoon
We eten gemiddeld per inwoner 18 kilo kippenvlees.
7 | 106 miljoen pizza’s
Per jaar, per persoon eten we 6,21 pizza’s. 3,2 uit het diepvriesvak van de super en 1,58 van de pizzakoerier. Totaal bijna 106 miljoen.
8 | 18,6 miljard koppen koffie
Nederlanders drinken 18,6 miljard koppen koffie. Waarvan 30 procent buitenshuis, zoals op het werk en in de horeca. Aldus FSIN.
Tekst: Ubel Zuiderveld, Foodservice Watcher. Eerder gepubliceerd in Frituurwereld-magazine, voorjaar 2020