Ajax won met 0-13 van VVV Venlo. Voor het Nederlandse topvoetbal is het een nooit vertoonde uitslag. Hans Kraay junior, verslaggever van Fox Sports, vraagt aan Ajax-trainer Erik ten Hag of de eredivisie hierdoor internationaal in aanzien daalt. Hij vraagt of de eredivisie nu niet wordt bekeken als “krokettencompetitie”.
Ten Hag antwoordt: “Krokettencompetitie? Die term wil ik niet bezigen.” Kraay junior lijkt met zijn vergelijking te willen zeggen dat de eredivisie een minderwaardige competitie is, gezien de grote onderlinge verschillende tussen clubs. Kennelijk vindt hij kroketten hiervoor een mooi symbool, hoewel het maken van goede kroketten veel vakmanschap vereist.
Kroketincident
Het kan ook zijn dat Kraay junior een vergelijking trekt met een krokettenincident in het betaalde voetbal drie jaar geleden. Toen peuzelde Feyenoord-speler Michiel Kramer in de rust van een wedstrijd tegen Heracles langs de lijn een broodje kroket op. Het kwam hem op een storm van kritiek en een straf van zijn coach te staan. Sportdiëtist Antoinette Drexhage commentarieerde toen: “Een broodje kroket is slecht voor de prestatie.” Collega’s van hem denken hier overigens anders over. Wel kun je stellen dat het beeld van een etende topsporter langs de lijn de indruk maakt alsof het gaat om een gezellig voetbalpartijtje van zaterdagamateurs.
Patatgeneratie
Krokettencompetitie; het zou niet het eerste snackwoord zijn dat een begrip wordt dankzij betaald voetbal. Trainer Leo Beenhakker typeerde de generatie voetballers met wie hij in de jaren 1989-1990 bij Ajax werkte ooit als “de patatgeneratie”. Wielercoach Peter Post gebruikte trouwens veel later deze term nog. De ploegleider uitte in 1996 kritiek op de slechte prestaties van de wielrenners van de Rabobank-ploeg. Hij omschreef de sporters Post net als Beenhakker als “patatgeneratie”.