Inspecteurs geven bij nalatigheid sneller boetes

Achtergrond |
21 september 2017 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Toos Houwers

Voedselveiligheid: consument kijkt mee met NVWA
De nieuwe Gezondheidswet heeft een grote impact op de branche. De inspecties op het gebied van de voedselveiligheid in jouw bedrijf worden openbaar gemaakt. De consument kan als het ware meekijken met de inspecteurs van de NVWA. Is er iets niet in orde in jouw bedrijf, dan wordt dit gepubliceerd. Wenken van Toos Houwers van de Houwers Groep, al ruim dertig jaar specialist in voedselveiligheid.”

Lik-op-stuk-beleid

Toos Houwers: “De nieuwe Gezondheidswet komt feitelijk tot stand door druk van de consumenten. Die willen dat hun voedsel helemaal veilig is. Voorheen hadden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) nog enige speelruimte. Dat wordt een stuk minder. Ze zijn straks meer gebonden aan staand beleid. Ze krijgen strakker voorgeschreven wanneer er alleen een waarschuwing nodig is of wanneer een boete op zijn plaats is. Daarvoor zijn straks harde criteria waaraan alle inspecteurs zich moeten houden. Boetes kunnen snel oplopen van 500 naar 2400 euro. Mogelijk worden bedrijven sneller gesloten.”

Kennis van zaken

Toos Houwers: “Van de ondernemer wordt verwacht dat hij kennis van zaken heeft. Hij moet dit kunnen aantonen. Voorheen was het bij wijze van spreken voldoende als je in het bezit was van een thermometer en een hygiënecode. Nu zul je daadwerkelijk moeten laten zien dat je kennis hebt over voedselveiligheid en deze kennis ook overdraagt aan jouw medewerkers.”

Extra aandacht gewenst

Toos Houwers: “Er is in de branche heel veel verbeterd. Zaken als schoonmaak(roosters) en first in, first out – daarmee zit het meestal wel goed. Maar kritisch blijft het vaak als het om voorgeschreven temperaturen gaat. Bij het frituren, in de vitrine, bij het terugkoelen van bereide maaltijden, bij kerntemperaturen van snacks en andere producten. Een goedkope thermometer, dat kan tegenwoordig echt niet meer. Het ijken van jouw koel- en vriesmeubelen is een must; je moet echt periodiek controles (laten) uitvoeren of alles wel goed werkt. Eigenlijk moet je een jaarlijkse APK laten uitvoeren net als bij je auto.”

Softijs en milkshakes

Toos Houwers: “Softijs en milkshakes blijven bij uitstek kritische producten. Daarmee is vaak nog veel mis, net als met slagroommachines trouwens. Je kunt wel zelfpasteuriserende machines hebben, maar als je de pasteuriseertemperatuur nooit controleert of laat controleren, weet je nog niet of het goed zit.”

www.houwersgroep.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 5 – Najaar 2017