“Een frietje elke week hoort erbij.” Deze stelling legde dagblad De Gelderlander voor aan zijn lezers. 6280 van hen brachten hun stem uit. 62 procent van de stemmers onderschrijft de stelling. Voor 38 procent is een wekelijkse portie friet geen vanzelfsprekendheid.
Onduidelijk is welk deel van de voorstanders van een wekelijks frietje, zijn portie patat bij de cafetaria, snackbar of frituur haalt. Het dagblad vroeg hiernaar namelijk niet. Het kan dus evengoed gaan om patat-friet uit de thuisfriteuse of Airfryer, dan wel friet die bij restaurants of andere eetgelegenheden wordt gegeten.
Wat is de sauskeuze?
Wel informeerde De Gelderlander naar de favoriete sauzen bij de patat-friet. 31,4 procent van de stemmers kiest voor friet met mayo/fritessaus, gevolgd door de patat speciaal (26,9 procent). Als derde eindigde de friet oorlog: het is de keuze van bijna één op de vijf stemmers (19,2 procent).
Friet met alleen pindasaus/satésaus is de keuze van 11,2 procent. Op de vijfde plek eindigde friet rendang. Hoewel het gaat om een gering percentage, is rendang in Gelderland kennelijk de populairste variant onder de loaded fries. Het is in elk geval een opmerkelijke uitkomst.
Ander recent onderzoek
Uit landelijk onderzoek van Quest twee jaar geleden bleek dat 41 procent van de ondervraagde Nederlanders minimaal één keer per week friet eet. Slechts zeven van elke honderd ondervraagden eten nooit patat-friet, aldus dit onderzoek.
46 procent van de deelnemers aan het Quest-onderzoek gaf aan zijn portie friet te halen of te eten bij de bij de cafetaria, snackbar of frituur. Morgen belicht Frituurwereld nog enkele andere gegevens uit het uitgebreide snackonderzoek van dagblad De Gelderlander.
Foto: archief UZ Media