De trend richting een plantaardiger dieet lijkt aanbeland in een volgende fase. Beleefden we in 2019 het doorbraakjaar van vleesloze burgers en snacks, dit jaar lijkt het of vegetarisme steeds meer mainstream wordt. Drie recente vega-revoluties die boekdelen spreken.
1. Vegabiefstuk bij Loetje
De Amsterdamse eetformule Loetje, tegenwoordig eigendom van RCE, heeft biefstuk als kernproduct. Vlees vormt dus de basis van 29 restaurants die Loetje heden ten dage heeft. Vandaag kwam het nieuws dat Loetje nu de plantaardige Biefstuk Bali 0.0 op de kaart zet, een variant van zijn bekende bestaande vleesgerecht. Voorlopig voeren vijf vestigingen de vleesloze biefstuk. Voor eind dit jaar is hij in alle Loetjes verkrijgbaar.
De biefstuk is laagje voor laagje opgebouwd in een 3D-printer en bestaat uit een emulsie van tarwe, soja en mosterd. Omdat voor bakken in margarine (één van Loetje’s kenmerken) nog geen alternatief is gevonden, is Biefstuk Bali 0.0 nog niet veganistisch. Wel wordt naarstig gezocht naar een margarine-alternatief dat dezelfde smaak en beleving kan bieden. Net zoals bij zijn vleesversie van de Biefstuk Bali, serveert Loetje brood en sambaljus bij de plantenbiefstuk.
2. 100% vega muziekfestival
Op grootschalige muziekfestivals is het aandeel plantaardige catering de laatste jaren sterk gegroeid (althans de jaren totdat corona zijn intrede deed). Festivals waar de helft of meer van de verkochte gerechten vegetarisch zijn, zijn geen uitzondering. Awakenings, het grootste technofestival van Nederland, was in 2019 al voor 95 procent vegetarisch.
Dit jaar bestaat Awakenings 25 jaar en zijn er twee edities, in Spaarnewoude en Hilvarenbeek. De organisatie besloot dat vleesconsumptie tijdens het festival niet meer mogelijk is. De catering is voor het eerst 100 procent vegetarisch. Het betekent dat de vele tienduizenden bezoekers tijdens de zomereditie van Awakenings eind juli allemaal plantaardig zullen eten. Overigens: de 5 procent vlees die de pot in 2019 nog schafte, bestond enkel uit gerechten met een biologische herkomst.
3. Plantaardige politiek in Groningen
De politiek bemoeit zich de laatste jaren indringender met het consumptiepatroon. De gemeente Groningen krijgt één van de meest linkse colleges van ons land. Het bestaat uit de SP, PvdA, Groenlinks, Christenunie en de Partij voor de Dieren. In het coalitieakkoord van de vijf partijen staan beleidsvoornemens die vrijwel ongekend zijn in ons land.
Zo wil Groningen koploper worden in de eiwit- en voedseltransitie. De partijen schrijven: “We streven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Kinderen laten we via scholen op aansprekende manier kennis maken met hoe lekker en gezond plantaardig eten is.” Uitgebreid is bovendien de passage waarin de partijen kenbaar maken de positie en levensruimte van dieren te willen versterken in Groningen.