In enkele dorpen en steden begint het vanavond. In sommige plaatsen gaat het door tot Aswoensdag. Carnaval is de komende dagen in het land. Hoewel het her en der boven de rivieren gevierd wordt, hoort het natuurlijk vooral bij de regio’s waar men volkomen terecht friet zegt tegen patat.
3 dingen over friet en carnaval:
1. Feestfriet of Partypatat?
Om met friet en patat te beginnen: het Limburgse attractiepark Toverland riep zijn publiek op om een Nederlandse naam te verzinnen voor zijn loaded fries met stoofvlees. Is het Feestfríet of is het Partypátat?
Via sociale media kon een stem worden uitgebracht. Ach, dat is in Limburg natuurlijk een uitgemaakte zaak. Met een overweldigende meerderheid van zo’n 80 procent viel de keuze op Feestfriet. Mensen die Partypatat willen eten, moeten tijdens het carnaval maar boven de grote rivieren gaan snacken.
2. Carnavalsfriet, carnavalslied
Friet en snacks worden de laatste jaren met enige regelmaat bezongen in carnavalsschlagers. Zo verscheen vorig jaar “Friet van De Toren” van De Rubberen Schuimboten uit Breda. Ook dit jaar is het weer raak.
Feest-dj Maarten lanceert zijn lied “Patat of friet”. Zoals gebruikelijk, is vanzelfsprekend ingehaakt op de actualiteit. Dus lanceerden Zware Jongens vlak voor carnaval hun feesthit “Gecremeerde Kroket”. De Dikdakkers gebruikten carnaval om een noordelijk product te promoten. Op hun song “Knuffelmayo” staat friet met knuffelmayonaise uit Groningen centraal. Groningen, dat ligt boven de grote rivieren ja.
3. Carnavalsfrietje wel wat duurder
Hoewel er ook frituren zijn die tijdens carnaval hun deuren bewust gesloten houden, doen andere frietverkopers juist extra goede zaken. Vaak wordt tijdens carnaval een omzet gedraaid die gelijk staat met zeker enkele weken reguliere omzet. Wel ruilt menige ambachtelijke frietbakker zijn verse friet gedurende carnaval in voor fabrieksfriet. Vanwege allerlei gestegen kosten is het carnavalsfrietje zeker wat duurder dan andere jaren. De verkoopprijs ligt ongeveer 13 procent hoger dan vorig jaar.